F

Menu


Faszerowany jesiotr

pieczony w całości z sosem cytrynowym i warzywami – danie dla 6 do 10 osób


Wędzone ryby

karp, pstrąg, łosoś


Wędzone i pieczone wędliny

szynka, karczek, polędwiczka wieprzowa, boczek, schab


Pieczony prosiak

z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą – danie dla 6 do 10 osób


Pieczona kita z kością

noga wieprzowa z kością z chrzanem, ogórkami kiszonymi i chlebem pieczonym w naszym piecu –
danie dla 6 do 10 osób


Gęś pieczona w całości

faszerowana jabłkami z kluskami śląskimi, zasmażanymi buraczkami i ciemnym sosem pieczeniowym –
danie dla 6 do 10 osób

Carpaccio z sezonowanej polędwicy wołowej

cienkie krojone listki suszonej polędwicy wołowej z pieczywem naszego wypieku


Tatar po polsku

z wołu z wiejskim żółtkiem na bogato


Hekele śledziowe z chipsami z jabłka

sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą, jabłkiem i sosem śmietanowo – majonezowym


Łosoś wędzony

z kawiorem na chrupiącej grzance


Caprese z pesto bazyliowym

ser mozzarella, pomidor, dressing bazyliowy

Boczniaki z patelni na maśle

grzyby boczniaki smażone na maśle z dodatkiem płatków świeżego czosnku z pomidorkiem koktajlowym,
cebulką dymką i szczypiorkiem


Comber jagnięcy

grillowana jagnięcina serwowana na grzankach z pieczonym cherry


Borowiki duszone w śmietanie

z grzankami i masłem czosnkowym


Rosti z borowikami w śmietanie

w sosie beszamelowym na chrupiącym placuszku


Krewetki w cieście tempura

podane na sałacie z czosnkowym sosem

Zupa rybna

pikantna zupa z warzywami i porcją grillowanej ryby


Zupa z leśnych grzybów

z dzbanuszkiem wiejskiej śmietany


Żurek na tradycyjnym zakwasie

z kiełbasą i boczkiem z pobliskiej masarni z smażonymi krążkami ziemniaków


Zupa cebulowa na białym winie

z tymiankiem z serem dor blue zapieczona pod ciastem francuskim


Krem z zielonych szparagów

aksamitny i aromatyczny podany z plasterkiem sera


Flaki wołowe

zaczerwienione podsmażaną papryką i kawałkami mięsa z woła


Rosół rumiany z wiejskiej kury

serwowany w weekendy z makaronem

 

Polędwiczka wieprzowa Zagajnikowy Dworek

polędwiczka duszona w sosie śliwkowym z kluskami śląskimi


Kotlet schabowy z kostką

panierowany kotlet z pieczonymi talarkami ziemniaków i grillowanymi pieczarkami


Grillowana sakiewka z kurczaka

filet z kurczaka nadziewany serem feta i szpinakiem podawany z ryżem


Kotlet de Volaille

panierowana pierś kurczęcia z rozpływającym z środka masłem z pietruszką i porcją frytek


Koperta schabowa faszerowana leśnymi owocami i cebulką

na borowikowym sosie z pieczonymi ziemniakami w ziołach


Żeberko z pieca alla diabolo

soczyste i delikatnie pikantne, pieczone w słodko – pikantnej marynacie z warzywnym ragout
z cząstkami ziemniaków


Bigos myśliwski z zagajnika

z kapusty kiszonej leśnych grzybów i pieczonego mięsa podawany z pieczywem


Golonka pieczona po bawarsku

faszerowana golonka z wytrybowaną kością faszerowana słoniną i pepperoni
podawana z smażonymi ziemniakami


Kaczka pieczona w naszym piecu

pół kaczki pieczonej w asyście z konfitury z czerwonej kapusty z ziemniaczkami


Pieczeń z karkówki wieprzowej

delikatna, rozpadająca się karkówka otulona fasolą szparagową duszoną na śmietanie
i wędzonym boczkiem


Kawał karkówki z grilla z naszej marynaty

marynowana w ziołach z naszego ogródka podawana z warzywami z grilla i pieczonymi ziemniakami
owiniętymi w boczek z masłem czosnkowym i sosem tzatziki


Torcik drobiowy

w nim placki ziemniaczane, krucha pierś z kurczaka zaprawiana sosem grzybowym


Placek dla odważnych

podwójny placek ziemniaczany z aromatycznym gulaszem węgierskim,
śmietaną i odrobiną sera


Krewetki królewskie

serwowane z czosnkiem, zieloną pietruszką, masłem czosnkowym i chrupiącymi grzankami

Steki

T – bone

jagnięce trzy t – bone grillowane z świeżym rozmarynem z sosem kurkowym
podawane z ziemniaczanym wedges


Polędwica

stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami i borowikamiz masłem czosnkowym i frytkami

Ryby

Dorsz w papilocie

duszony dorsz z warzywami na białym winie i cytrynie zawinięty w papilot z gotowanymi
ziemniakami z koperkiem i masłem


Pieczony w piecu pstrąg

faszerowany koperkiem i selerem naciowym z frytkami i masłem ziołowym


Sandacz po polsku

w białym sosie podany ze szparagami i ziemniakami z koperkiem

Zagajnikowe specjały

Naleśniki zapiekane pod kołderką serową

zawijany w naleśnik szpinak z fetą i odrobiną czosnku przykryty przetartym serem mozzarellą


Placki po wiejsku

złociste i chrupiące placki ziemniaczane podawane z dzbankiem wiejskiej śmietany


Makaronowe tagliatelle

z kurczakiem, suszonymi pomidorami i aromatycznym serem


Pierogi ruskie z cebulką


Pierogi z mięsem z dziczyzny


Pierogi z kapustą i grzybami

Zupka pomidorowa

z dodatkiem świeżych pomidorów, śmietany i lanymi kluseczkami


Polędwiczki z kurczaka

z ziemniaczkami smażonymi z uśmiechniętą buźką i marchewką baby


Mała rybka od rybaka

panierowana ryba podawana z ziemniaczanym purre i świeżą surówką

Sałatka Zagajnikowy Dworkek

z polędwiczką wieprzową z pieca, grillowanym selerem na miksie sałat z sosem ziołowym z naszego ogródka


Sałatka Wiejska

mix świeżych sałat z ciachanym filetem z kurczaka z sezamem w towarzystwie czosnkowego sosu


Sałatka Cesar

na liściach rzymskiej sałaty z sosem majonezowym z curry i filecikami anchois i parmezanu z grzankami


Sałatka Grecka

oryginalna sałatka grecka z kolorową świeżą papryką, krążkami czerwonej cebuli, czarnymi oliwkami,bałkańskim serem i aromatyzowaną oregano oliwą

Sałatka z owocami morza

owoce morza, mix sałat, awokado, oliwki, pomidor, sos miodowy

Puszysty sernik Zagajnikowy Dworek

sernik kontra wiśnie w delikatnym syropie


Szarlotka

podana z gałką lodów z bitą śmietaną


Parfait

z sezonowymi owocami


Naleśniki z owocami

smażone na maśle serwowane z czekoladą


Deser lodowy

z owocami, bakaliami, bitą śmietaną i polewą


Jogurtowe orzeźwienie

kompozycja jogurtu, musli, świeżych owoców, dekorowana orzechami i sosem owocowym